Drenaj Sistemi Nasıl Yapılır

 


Drenaj Sistemi Nasıl Yapılır

Drenaj sistemi tabanı su alanı bina ve apartmanlar için yapılır. Dışarıdan gelen yağmur suları, çevre suları yada taban suyunun binanın tabanından içeriye girmesini önlemek ve gelen suya yön vererek, binanın bir kenarında toplayarak uzaklaştırılması amaçlanır. Bunun için yapılacak çalışmanın amaca uygun yapılması gerekir.

Drenaj Nasıl Yapılır.

Bina Etrafı Kazılır; binaya suyun girdiği, binaya suyun geldiği yada su aldığı taraf öncelikli olmak üzere çalışma başlatılır. Binanın tüm etrafına drenaj yapmak zorunlu değildir, yeni inşaatlarda inşaatın başlangıcında kolay olduğu tüm kenarlarına yapılması önerilir.

Binanın duvarına ve temeline su geçirmez malzeme sürülür, kuruduktan sonra çalışmaya devam edilir.

Drenaj borusu; genelde yüzlük drenaj borusu döşenir. Binanın tabanından alt seviyede olmak kalmak kaydıyla döşenir, çünkü binanı tabanına kadar yükselmemesi gerekir.  bina etrafında temel, temel pabucu varsa etrafından geçilir, bunu yapmak için tünel kazılır.

Drenaj borusunun etrafı çakıl taşı, mıcır ile doldurulur, sonrasında gömlekleme de yapılabilir.

Dreanj borusu eğime uygun döşendikten sonra drenaj gideri drenaj kuyusuna bağlanır.  İşte bu nokta dananın kuyruğunun koptuğu noktadır. Çünkü bu kısım uygun yapılmadığı zaman drenaj sisteminden verim alınmaz.

Drenaj Kuyusu

Binanın mevcut drenaj kuyusunun derinliği yeterli olmalıdır. Drenaj kuyusu içerisinde bulunan su motorunun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kuyunun derinliği binanın tabanında bulunan drenaj borularından 1 metre daha aşağıda olmalıdır. Su motorunun çalışabilmesi için su motorunun fletörünün su ile kaldırılması gerekir. su motorunun ihtiyaç duyduğu derinlik miktarı, tabandan yukarı 20 cm, su motorunun kendi yüksekliği 40 cm, fletörün yüksekliği 20 cm ve 20 cm de kuyuya gelen sarı drenaj borularından aşağı seviyede olması gerektiğinden 1 metre derinliğe ihtiyaç vardır. Bir çok binada bu kurala riayet edilmediğinden binanın tabanı su ile dolduktan sonra su motoru faaliyete geçmektedir ve drenaj uygulaması hiçbir işe yaramamaktadır.

 

Yorumlar