Kanalizasyon Atık Su Pis Su Gideri Nasıl Olmalı
Kanalizasyon arızalarından kaynaklanan Su sızıntısı, nem ve rutubet bina yapımında kullanılan demirin oksitlenmesine neden olacağı için sağlıklı çalışmayan bina içi atık su tesisatı binanın ömrüne doğrudan etki eder. Yine Kanalizasyon tesisatının arızalı olmasından dolayı meydana gelen nem ve Rutubet Binanın içinde yasayanların sağlıklarını da doğrudan etkiler. Öyleyse Evimize ve sağlığımıza doğrudan etki eden kanalizasyon tesisatı, işin ustaları tarafından kurallarına uygun yapılmalıdır. Peki, nedir Bu kurallar açıklamaya çalışalım:
Öncelikle kanalizasyon tesisatını aşağıda daha detaylı sağlayacağımız diğer kuralların yerine getirilmesi için uygun olmalıdır. Tesisatın kurulumu diğer kuralların yerine getirilmesine ne kadar çok olanak sağlarsa bir o kadar sağlıklı bir şekilde çalışan kanalizasyon sisteminin kurulmasına imkân sağlar. Burada temel belirleyici unsurlardan bir tanesi eğimdir. Atık su tesisatının tuvalet yâda klozet kısmından başlayarak şehir kanalizasyon borusuna bağlandığı noktaya kadar her bir bölümüne yeteri kadar verilecek eğim için tuvalet ve klozetlerin şehir kanalizasyon boru hattından yüksek olması gerekir. Bu yüzdendir ki atık su tesisatı şehir kanalizasyon hattından başlayarak yapılır, daha doğrusu yapılması gerekir. Ancak çoğu zaman böyle olmamaktadır. Çoğu zaman binanın kaba inşaatı tamamlandıktan sonra atık su tesisatı yapılmaktadır. Bina içinden bulunan daha doğrusu binanın en alt katında bulunan tuvalet ve banyo seviyesi şehir kanalizasyon borusundan yüksekte ise uygun eğim verilerek sağlıklı çalışabilen atık su tesisatı yapılabilir. Ancak bu her zaman mümkün olmamaktadır. Zorunlu sebeplerden dolayı binadan başlanılarak şehir kanalizasyon borusuna doğru atık su tesisatı döşenmektedir. Eğim konusunda sorun çıkması durumda ise tesisatın çalışmasın sağlamak için kurtarma tercihler yapılır. Bu tercihlerden en fazla kullanılanı bodrum ve zemin katın atık su giderini diğer binadan ayırmaktır. Bir dairenin ortalama yüksekliği 2,80 cm olduğu düşünüldüğünde başlangıç seviyesi 2,80 cm çıkarılan bir atık su tesisatı için tesisatın tüm kısımlarında ihtiyaç duyulan eğim miktarı konusunda hiç sıkıntı yaşanmayacağı anlamına gelmektedir. Peki bodrum ve ya zemin katın atık su tesisatını ayırdığımız zaman üst katların atık su tesisatını sağlıklı bir şekilde çalışması için imkan sağlanmış olabilir ama bodrum katın atık su gider tesisatı nasıl olacak diye bir soru hemen akla gelebilir. Burada en fazla kullanılan iki yöntemden kısa bahsetmek istiyorum. Birincisi binanın kenarına lağım kuyusu diğer adıyla loğar yapmak ve bu logar içerisine su seviyesine duyarlı çalışan motopomp monte etmek, bu motopomp vasıtasıyla atık suyun istenilen seviyeye çıkarılmasını sağlamak ve binanın atık giderine bağlamak. Diğeri ise yerin altından tünel kazmak, bodrum ve zemin kattan başlanılarak uygun eğimle yerin altından yatay bir şekilde şehir kanalizasyon borusuna akıntıyı sağlayacak şeklide tünel kazmak ve atık su tesisatını döşeyerek bağlantı yapmak..
Atık su tesisatın güzergâhı eğime uygun şekilde hazırlandıktan sonra uygun çapta, türde ve özellikte borular ile tesisat döşenir. Zemin üzerinde döşenen boru alt ve yanlarının ince kumla beslenerek sert cisimlerden korunması sağlanır ve ince kumdan sonra toprak ile doldurulur. Ama belirleyici unsur olan eğim konusunun öneminden bahsettikten sonra Diğer detayları el almaya çalışalım
Boruların suyun akışını kolaylaştıracak şekilde eklenmesine Düşeyden yataya geçen boru tesisatı noktalarında, yay dirsek veya iki açık dirsek kullanılmasına, Kat borularının mümkün olduğu kadar kısa olmasına, Alt kata döşenen ana boruların bina dışına en kısa yoldan çıkarılmasına, olabildiğince büyük çaplı boru kullanılmasına, Her kolonun mutlaka çapı değişmeden çatı üzerine kadar çıkarılmasına, üzerine havalık borusu ve şapkası takılmasına, Kanalizasyon boru ağızlarının döşeme ve duvara bağlanacak tesisat uç malzemesinin cins ve özelliğine göre uygun ölçülerde bırakılmasına, sağlam monte edilmesine Kanalizasyon ağızlarının içine pislik, harç vb. maddelerin gitmesini önlemek için iyi bir şekilde geçici olarak kapatılmasına, Kanalizasyon tesisatında kullanılan PVC boruların, birbirine eklenmesinde mutlaka uygun boru contaları kullanılmalı, boruların bir birine geçişi esnasında contaların yıpratılmaması için contalar deterjan ile yağlanmalı ve iyi bir sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca Kanalizasyon tesisatı uç malzemelerinin montajı da sağlıklı bir şekilde çalışan tesisat açısından önemlidir. Her uç malzemesinin kendine özgü montaj kuralları vardır. İlk anda yerleştirilmeleri zorunlu olan hela tası ve duş teknelerinin inşaatın devamı süresince hasar görmemeleri için sifon ağızları geçici olarak kapatılmalı, üzerleri örtülmelidir. Boruların geçeği noktalar kanalizasyon sisteminin gereklerine uygun olduğu kadar sağlığa zarar vermeyecek ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde bina dışına çıkarılmalıdır. Koku, gaz ve böceklerin pis su borularından binaya geçmesini önlemelidir.
Borular dayanıklı olmalı ve çeşitli etkenlerden zarar görmeyecek şekilde düzenlenmeli olduk kadar dublex boru kullanılmalıdır. Kanalizasyon borularının döşenmesinde dirsek maşon ve diğer aparatların montajında azami özen gösterilmelidir. Kanalizasyon tesisatında kullanılan borular mutlaka TSE ve CE belgeli olmalı, yapının esnemesi ve oturmasından zarar görmeyecek şekilde döşenmelidir. Boruların sabitlenmesinde kelepçeler kullanılır. Kelepçeler boruların kaymalarını önlemek için muf altlarına konulmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder